Viikko 2

Viikko 2 (5.3.-11.3.2022) 

Viikonloppuna lähdimme tutustumaan Maltan pääkaupunkiin Valettaan. Kaupungissa on monta Unescon maailmanperintökohdetta. Aivan ensimmäisenä ovat vastassa Valettaa kiertävät upeat muurit, tornit ja Tritonin valtava suihkulähde. 


                        

Kiersimme vanhaa kaupunkia ja ihailimme arkitehtuuria. Kuin sattuman kaupalla osuimme oikeaan aikaan Upper Barakka Gardeniin ja Saluting Battery, josta on upeat näkymät hienoon satamaan ja lahden toisella puolella oleviin kolmeen kaupunkiin. Muurilta ammutaan kahdesti päivässä laukaus tykillä jo sadan vuoden ajan ja me saimme olla todistamassa tätä sotilaallista rituaalia. Kävimme myös St. Paul´in katedraalissa. Lounaaksi maistoimme kaniinia, joka on yksi Maltan kansallisruuista.  


Pääkadulla näimme Ukrainaa tukevia mielenosoittajia sekä mielenosoittajia, jotka ottivat kantaa eläinten oikeuksien puolesta. Sattumoisin menimme lämmittelmään paikalliseen kahvillaan, joka olikin suosittu bingopaikka. Paikalliset tulivat kysymään meitä mukaan bingoon, mutta jatkoimme matkaan. Auringonlaskun aikaan ehdimme vielä nähdä miltä Trinton suihkulähde näyttää upeassa iltavalaistuksessaan. 


Sunnuntaina lähdimme bussilla saaren pohjoisosaan tutustumaan Maltan kansalliseen akvaarioon, joka oli hieno kokemus. Siellä on yli 175 erilaista merenelävää. Yleensä liikumme 7 päivän bussikorteilla, kun bussissa on TD-tunnus maksetaan matkasta erillinen maksu.  



      


Maanantaina työviikko alkoi Smartcaren vastaanotossa kuumeen mittauksella niin kuin joka aamu. Mittari antaa todella alhaisia lukemia, kuten 34,1. Samalla saamme tietää mihin kerroksiin, kukin menee työskentelemään ja kuka on ohjaaja. Joka päivä kerrokset, ohjaajat ja asukkaat vaihtuvat. Tämä tuntuu meistä hankalalta ja sekavalta, kun asukkaisiin tai työntekijöihin ei ehdi tutustua kunnolla.  


Työtehtävien osalta meidän (Helena, Sari) odotuksemme olivat hiukan erilaiset, sillä palveluohjausta opiskelevana odotimme, että saisimme enemmän tietoa, siitä miten Maltalla palveluketjut toimivat. Tässä palvelutalossa ei kyseistä ammattiryhmää ole olemassa. Päätökset asukkaista ja talon toiminnasta ovat pitkälti poliittisia ja hallinnollisia. Ne tehdään muualla kuin Smartcare:ssa. 


Lähihoitaja opiskelijana (Gwang) olen sitä mieltä, että olen oppinut arvostamaan suomalaista hoitotyötä. Suomessa hoitajat ovat asiakkaita varten, mutta täällä tulee tunne, että asiakkaat ovat hoitajia varten. Asiakasta ei mielestäni oteta huomioon riittävästi esim. asiakkaiden kuulumisia ei kysytä, heitä ei huomioida vaan hoitotoimet pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Jos haluaa tulla kokemaan ja näkemään erilaista hoitotyönkulttuuria niin kannattaa hakea lisää kokemusta kv- harjoittelun kautta.  


Olemme työskennelleet hoivaajien ja sairaanhoitajien kanssa asukkaiden perushoidossa. Asukkaiden omatoimisuuden tukeminen on vähäistä ja hoivaajat tarkoittavat hyvää, mutta tekevät asukkaiden puolesta lähes kaiken. On valittu tiettyjä asukkaita, joiden kanssa tehdään viikoittain kävelyharjoitteita. Tämä kuvataan joka kerta Smartcaren kotisivuille suositukseksi.  


Ruokailu: Aamu alkaa puurolla tai paahdetulla leiväällä asukkaan oman valinnan mukaan. Aamutoimien jälkeen tarjotaan kahvia tai teetä. Lounasta tarjotaan joko omassa asuinkerroksessa tai halutessaan asukas viedään alakerran dinning roomiin. Mielestämme ruokaa on tarjolla runsaasti; alkuruoka yleensä keitto, erittäin runsas pääruoka ja jälkiruoka. Päiväunien jälkeen tarjotaan kahvia tai teetä. Päivällinen tarjoillaan noin klo 17 aikaan.  Hoivaajat kartoittavat asukkaiden ruokavalinnat valmiin ruokalistan mukaisesti kerran viikossa.  


Asukkaiden maksamaan hoitomaksuun kuuluvat; hoiva, ruuat, huone, kalusteet esim. sähkösänky jokaiselle, vuodevaatteet, pyykinpesu ja vaipat.  Osa pyörätuoleista ovat asiakkaiden omia ja osa tulee talosta. Kävelytelineet (ei rollaattori) ovat asiakkaiden omia. Asukkaat maksavat itse pesuaineet, ihonhoitotuotteet, lääkevoiteet, vaatteet ja pullotetun juomaveden. Pitkäaikaissairauksiin määrätyt lääkkeet esim. verenpainetauti, sisältyvät hoitomaksuun. Muut lääkkeet asukkaat maksavat itse.  Hygieniataso on hyvin erilainen verrattuna Suomeen esim. samalla pienellä pyyhkeellä pestään koko vartalo. Korona-aika näkyy siten, että hoitajilla on maskit 1/pvä, lateksihanskat vaihdetaan jokaisen asukkaan jälkeen ja pesutilanteessa käytetään muovista esiliinaa.  


Asukkaista suurin osa on naisia ja talossa on kaksi yli 102- vuotiasta. Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin 8.3., joka olikin suuri juhlapäivä Smartcaressa. Tanya aktiiviohjaaja oli järjestänyt naislaulajan suureen Kappeli-tilaan. Hän lauloi tunnin verran kauniita englanninkielisiä tunnettuja kappaleita. Paikalla oli yli 40 naista ja hoivaajia. Naisasukkaat olivat ihastuneita ja pyysivät lisää lauluja erityisesti maltalaisia, joita laulaja ei ollut varautunut laulamaan. Työntekijät jakoivat kaikille keltaisia ja punaisia tulppaaneja. Mekin saimme kukat. Tunnelma oli riemukas ja iloinen. Lopussa innostuttiin tanssimaankin.  

 






 

 

 

  

Kommentit

  1. Aurinkoista huomenta sinnekin, mulla alkaa maanantaina viimeinen työ oppimis jakso. Lääkelaskut kun saisi suoritettua hyväksytysti ja lääkehoidon tentin ni sitten ei olis ku näytöt ja homma olis suoritettu. Hienoa blogia teette mukava katsoa kuvia ja lukea kuulumisia. Tsemppiä teille kaikille😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne viestistäsi ja mukavaa, että blogi kiinnostaa.

      Poista
  2. Hoivakulttuuri eri maissa voi olla hyvinkin erilaista. Toivottavasti voitte jakaa puolin ja toisin juuri niitä hyväksi ja toimivaksi havaittuja keinoja ja käytäntöjä hoivatyössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut hyvin opettavaista maltalaisen hoivakulttuuria. Kiitos, että olet kiinnostunut blogistamme.

      Poista
  3. Vihdoin sain aikaiseksi lukea minäkin teidän blogia. Itseä vähän matkustaneena kiinnostaa juuri nuo erot maiden välillä. Sekä asumisessa, että työssä. Asioita, mitä ei täällä osaa ajatella. Ikävä että teillä eri osastot ja ohjaajat joka pv, varmasti sekavaa. Ihanaa viikonloppu huilia teille kaikille, ja tsemppiä alkavaan uuteen viikkoon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikko 1

Viikko 3